Najbogatiji Kinez nadmašio BDP Islanda | Ekonomist

Najbogatiji Kinez nadmašio BDP Islanda

Bogatstvo najimućnijeg čovjeka u Kini je u protekloj godini uvećano za skoro 17 milijardi dolara, što je veći iznos od bruto domaćeg proizvoda (BDP) Islanda, izvjestio je danas američki poslovni magazin Forbs.

Za samo godinu dana, bogatstvo Vanga Đenlina, kineskog preduzetnika u oblasti nekretnina i vlasnika Vanda grupe koja upravlja hotelima, bioskopima i robnim kućama, skočilo je sa 13,2 milijarde dolara na 30 milijardi dolara, prema Forbsovoj listi „Najbogatiji čovjek u Kini za 2015. godinu“, prenosi Frans pres.

Uprkos usporavanju rasta druge najveće svjetske privrede, bogatstvo Vanga je uvećano zbog skoka vrijednosti akcija njegove kompanije.

„Tržišna snaga i kreativne sposobnosti bili su od ključnog značaja za izgradnju velikog poslovanja u Kini, a ne lične veze“, izjavio je Vang.

Izvan Kine, Vang je poznat po nizu akvizicija – kupio je organizatora ekstremnog sportskog tamičenja „Ajron men“ (Ironman), zatim švajcarsku grupaciju Infront a ima udio i u španskom fudbalskom klubu „Atletiko Madrid“.

Sa pozicije najbogatijeg Kineza, Vang je izgurao Džeka Maa, osnivača platforme za trgovinu preko interneta Alibabe, koji je skliznuo na drugo mjesto, sa bogatstvom od 21,8 milijardi dolara, zbog pada vrijednosti akcija njegove kompanije na Njujorškoj berzi.

„Sto najbogatijih ljudi u Kini su ‘teški’ 450 milijardi dolara“, navodi Forbs, što je skoro 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, i daleko brži tempo rasta u odnosu na aktuelni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Kine od 6,9 odsto.

Izvor:Capital.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top