Najbogatiji genije za kojeg nikad niste čuli – Jim Simons | Ekonomist

Najbogatiji genije za kojeg nikad niste čuli – Jim Simons

Pored toga što ga je Financial Times proglasio najpametnijim milijarderom na svijetu, Jim Simons je stvorio nezamislive količine novca, najviše zahvaljujući tome što je bolji u matematici od skoro svih ostalih.

Ranih 80’ih godina, Simons je osnovao hedž fond. Umjesto da zaposli finansijske eksperte, odlučio je da sarađuje sa matematičarima i naučnicima. Udruženi, oni su izgradili algoritme koji prave obrasce ponašanja tržišta radi određivanja što bolje investicione strategije.

Njegov plan je u potpunosti uspio.

Od septembra 2015, Simons je 76. najbogatija osoba na svijetu, a njegova nekadašnja kompanija trenutno vrijedi 22 milijardi dolara.

“Bog mi je dao rep kako bih se riješio muva. Ali ja bih radije da nemam ni rep ni muve”.

77-godišnji genije je američki matematičar, menadžer hedž fonda i filantrop. Istraživao je prepoznavanje obrazaca i razbijanje kodova. Predavao je matematiku na Stony Brook Univerzitetu. 1982 osnovao je privatni hedž fond Renaissanse Technologies, koji je upravljao imovinom od oko 25 milijardi dolara. Penzionisao se krajem 2009., ali i dalje ima aktivnu ulogu u svom preduzeću kao izvršni predsjednik. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na oko 14 milijardi dolara. Živi na Menhetnu sa ženom Marilyn i njihovo petoro djece.

Ne eksponira se u javnosti

Ovaj nadareni matematičar se ne eksponira u javnosti i rijetko daje intervjue. Jednom prilikom je dao objašnjenje za magarca Benjamina u Životinjskoj farmi George Orwella: “Bog mi je dao rep kako bih se riješio muva. Ali ja bih radije da nemam ni rep ni muve”.

Filantrop koji mijenja suštinu

Profesori primaju stipendiju od 15 hiljada dolara godišnje na period od četiri godine.

Američkom multimilijarderu je jasan značaj matematike i nauke, ali još važnije, jasan mu je i značaj ljudi koji predaju matematiku i nauku.

Od 2003. Simons je ulagao dobre iznose sopstvenog bogatstva da uradi nešto neobično – povećao je plate profesorima matematike i nauke u Njujorku na 15.000 godišnje. Svakom profesoru.

Njegova organizacija, Math for America, trenutno stipendira oko hiljadu izvanrednih STEM profesora (profesora u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) u javnim školama u Njujorku.  Samo zbog toga što su sjajni profesori.

“Umjesto da se obračunam sa lošim profesorima, koji su kreirali moralne probleme u prosvetnoj zajednici, naročito u poljima matematike i nauke, fokusirao sam se na proslavljanje onih dobrih”, rekao je ovaj filantrop u nedavnom TED intervjuu, jednom od rijetkih.

„To ne znači samo da ih platite više, već da im date mogućnost da se kontinuirano razvijaju.“

Profesori u Njujorku se pozivaju da se prijave svake godine. Organizacija ne uzima u obzir rezultate testova. Umjesto toga, pokušava da pronađe profesore koji imaju reputaciju u svojoj oblasti, odlične predavačke vještine i empatiju prema učenicima. Ovi profesori primaju stipendiju od 15 hiljada dolara godišnje na period od četiri godine, i pozvani su da ponovo apliciraju po isteku stipendije.

Simonsu je jasno da je prenošenje znanja važno, komplikovano i teško – i da se najbolji mogu privući tako što ih natjerate da se osjećaju vrijednim.

To ne znači samo da ih platite više, već da im date mogućnost da se kontinuirano razvijaju i izgrade jaku profesionalnu mrežu.

Nadajmo se da će njegov primjer slijediti neko drugi. U međuvremenu, pozdravimo ovaj svjetl i primjer koji pokazuje poštovanje prema ulozi učitelja, nastavnika i profesora i njihovom predanom radu.

Izvor:Gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top