Nagli skok akcija atinske berze | Ekonomist

Nagli skok akcija atinske berze

Atina — Opšti indeks Atinske berze danas je skočio za više od pet odsto na početku trgovačke nedjelje.

Trgovanje na berzi otvoreno je rastom od 0,2 odsto da bi u prvih 15 minuta doživjela skok od 5,9 odsto.

Bankarski indeks, koji je prošle nedjelje bio u padu, danas napreduje i iznosi 12,83 odsto.

Dok su prvi koraci nove grčke vlade nagovještavali potencijalni krah s nekim evropskim partnerima, zvanična Atina je tokom vikenda spustila loptu, ocjenjuje Frans pres i dodaje da sinoćna konferencija za novinare grčkog i francuskog ministra finansija, Janisa Varufakisa i Mišela Sapena, ukazuje na mogućnost dogovora.

Varufakis se danas sastaje s britanskim kolegom Džordžom Ozbornom u okviru turneje po zemljama EU na kojoj je glavna tema problem duga grčke države.

Varufakis je u nedelju dobio podršku Francuske, a poslije Londona će posjetiti Italiju i Njemačku.

Cipras danas ide na Kipar, u svoju prvu posjetu nekoj stranoj zemlji. Očekuje se da će razgovorima dominirati problem javnog duga Grčke i Kipra. Cipras potom putuje u posjete Italiji i Francuskoj.

Tržišta su u srijedu oštro reagovale na prve Ciprasove izjave koje su dovodile u pitanje pregovore sa stranim kreditorima. Pad indeksa na Atinskoj berzi najviše je pogodio banke, koje su tada izgubile četvrtinu svoje tržišne vrijednosti.

Izvor: Beta

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top