Nagli pad posle Bregzita, neizvjesnost vlada | Ekonomist

Nagli pad posle Bregzita, neizvjesnost vlada

Indeks menadžera nabavke (PMI) za prerađivački sektor Velike Britanije, koji izračunava londonska kompanija Markit, pao je u julu na 48,2 poena sa 52,4 poena iz juna, što je niže u odnosu na preliminarnu procjenu sa kraja jula od 49,1 poena i najniži nivo od februara 2013. godine.

Podaci iznad 50 poena ukazuju na jačanje prerađivačke aktivnosti, a ispod 50 poena na njen pad.

“Iako ovaj pad nije ni blizu onog zabilježenog tokom Velike recesije 2007/2008. godine, on je veći od očekivanog. Ukupan indeks je pao na najniži nivo od februara 2013. i niži je od preliminarne procjene PMI, i odražava efekte nastavka neizvjesnosti i neposrednog uticaja Bregzita po britansku ekonomiju”, izjavio je glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson.

Takvi podaci će, kako ocjenjuje agencija Rojters, dati podstrek centralnoj banci Engleske da ove nedjelje snizi kamatne stope.

U Markitovoj anketi je učestvovalo 600 kompanija iz industrijskog sektora, i ona pruža uvid u porudžbine, proizvodnju, zapošljavanje, vremenski period isporuka dobavljača i zalihe kompanija.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top