Naftne kompanije otpustile 160 000 radnika | Ekonomist

Naftne kompanije otpustile 160 000 radnika

Zbog pada cijena nafte, američke i evropske naftne korporacije za godinu su ukinule više od 160.000 radnih mjesta.

Zbog oštrog pada cijena nafte u proteklih godinu dana, naftni divovi, od američkog Exxona do evropskog Royal Dutch Shella, zabilježili su oštar pad prihoda i zarada, a u cijeloj industriji izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta.

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u drugom tromjesečju za više od 50 posto, na 4,2 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 8,8 milijardi dolara.

To je posljedica oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima zbog prevelike ponude u odnosu na slabu potražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalne privrede, prvenstveno Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Cijene “crnog zlata” iznosile su u drugom tromjesečju u prosjeku 60 dolara za barel, dok su se u junu prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Posljednjih godina naftne kompanije su zatvorile niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta, jer je prerada nafte, ili “downstream” poslovanje, kako se to naziva u industrijskom žargonu, bila manje profitabilna od “upstreama”, odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pada cijena “crnog zlata”, sada rafinerije mogu da prerađuju znatno jeftiniju naftu i da ostvarivaruju veće profite na goriva, kao što su benzini i dizeli, prenosi Hina.

Tako je, primjera radi, dobit Exxona od “upstreama” u drugom tromjesečju potonula s lanjskih 7,9 milijardi dolara na 2 milijarde dolara, dok je zarada od “downstreama” porasla.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top