Nafte sve manje, hoće li cijena rasti?

Nafte sve manje, hoće li cijena rasti?

Pariz — Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je prognozu proizvodnje nafte u zemljama koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Razlog za to je promjena situacije u Sjevernoj Americi i pooštravanje konflikta u Jemenu.

IEA je prognozu proizvodnje nafte u državama van OPEK-a snizila za 120.000 barela dnevno na 630.000 barela dnevno u 2015. godini, zbog, kako je saopšteno, nešto nižih perspektiva u pogledu proizvodnje američke lake nafte i proizvodnje nafte iz naftnog pijeska u Kanadi, kao i posljedica pogoršanja sukoba u Jemenu.

Prema najnovijim procjenama, sukobi u Jemenu su prepolovili proizvodnju na oko 60.000 barela nafte dnevno u aprilu sa ranijih 120.000 barela dnevno, prenosi agencija Frans pres.

“Iako na meti vazdušnih napada Saudijske Arabije nije bila direktno energetska infrastruktura, napadi su uzrokovali da međunarodne naftne kompanije koje su aktivne u Jemenu praktično obustave djelovanje i povuku osoblje”, navodi se u izveštaju IEA.

U Sjevernoj Americi, rast proizvodnje lake nafte će već početkom maja biti zaustavljen, navodi se u izvještaju, i ukazuje na dalji pad broja naftnih bušotina u SAD.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top