Naftaši bez nade do 2017., a tada i novi problem | Ekonomist

Naftaši bez nade do 2017., a tada i novi problem

Male su šanse da će globalne cijene nafte pre 2017. godine porasti sa aktuelnog nivoa, a čak i tada njihov oporavak će biti spor zbog prekomjerne ponude na tržištu.

“Moramo priznati da današnji uslovi na tržištu nafte ne ukazuju na nagli oporavak cijena u bliskoj budućnosti, osim ako ne dođe do nekog većeg geopolitičkog događaja”, navodi se u srednjoročnom izvještaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), kojim je obuhvaćen period za narednih pet godina, prenosi agencija Frans pres.

“Tek u 2017. godini doći će do konačnog usklađivanja ponude i tražnje, ali će ogromne nagomilane zalihe gušiti tempo oporavka cijena”, navodi se u izvještaju.

IEA je priznala i da su predviđanja vezano za tržište nafte izuzetno složen zadatak u današnje vrijeme, podsjećajući da su prije godinu dana analitičari predviđali da će problem prekomjerne ponude nafte nestati do kraja 2015. godine, ali da se na kraju takva njihova projekcija pokazala kao neadekvatna.

Višak ponude će se, prema ocjeni IEA, smanjiti, pošto će rezanje investicija, uzrokovano nižim cijenama, rezultirati manjom proizvodnjom. Procjenjuje se da će kapitalna potrošnja na eksploataciju i opremu pasti za 17 odsto u ovoj godini, posle 24-procentnog pada u 2015. godini, navodi IEA.

Tražnja za naftom će, u međuvremenu, nastaviti da raste, ali sporijim tempom, usled previranja na finansijskim tržištima, dodaje se u izvještaju.

Globalni godišnji rast tražnje za naftom u narednih pet godina će, prema procjenama IEA, iznositi 1,2 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 1,6 miliona barela dnevno iz 2015. godine kada je tražnja dobila podstrek zbog niskih cijena nafte.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top