Nafta skuplja zbog pada proizvodnje u Libiji | Ekonomist

Nafta skuplja zbog pada proizvodnje u Libiji

Njujorška agencija “Blumberg”, izvještava da neočekivane blokade u proizvodnji nafte u Libiji pomažu trgovcima da se “riješe” rekordnih zaliha u SAD, koje su podrile napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji proizvodnju.

Najavljeno je da će libijska proizvodnja će pasti na 560.000 barela nafte dnevno, nakon što je cjevovod koji doprema naftu sa polja Šarara, najvećeg u Libiji, prestao da radi.

Iako su sukobi rivalskih naoružanih grupa u Libiji ranije dovodili do poremećaja na tržištu, vijest o najnovijem smanjenju proizvodnje nafte u toj zemlji podigla je cijenu naftnih fjučersa u Njujorku za 0,7 posto, nakon što je juče porasla za 1,3 odsto.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u maju trgovana je za 48,72 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je skok od 35 centi u odnosu na juče, dok je sjevernomorska sirova nafta “brent” za dostavu u maju poskupila za 29 centi na 51,62 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Cijena “brenta” je juče porasla za 58 centi na 51,33 dolara.

Pad proizvodnje u Libiji, koja je proizvodila 700.000 barela dnevno prije blokade naftovoda, makar će privremeno ublažiti zabrinutost povodom rastućih zaliha u SAD koje ugrožavaju efekte OPEK-ovog ograničavanja proizvodnje, ocjenjuje njujorška agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top