Nafta: Sedmični pad cijena osam odsto | Ekonomist

Nafta: Sedmični pad cijena osam odsto

Cijene nafte na međunarodnim tržištima snižene su tokom prošle sedmice više od osam odsto, budući da je nivo zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama bio rekordno visok, uprkos čemu su naftne kompanije u toj zemlji ipak nastavile da povećavaju proizvodnju.

Barelom brenta se na Londonskoj berzi pred zatvaranje prošlosedmične trgovine prometovalo po cijeni od 51,37 dolara, što je 8,1 odosto niže u odnosu na isto vrijeme sedmicu ranije, dok je barel američke “lake” WTI nafte izgubio čak 9,1 odsto vrijednosti, kliznuvši na 48,49 dolara.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom od srijede kada je objavljeno da su sedmicu ranije zalihe u SAD ponovno znatno uvećane, čak za 8,2 miliona barela, na rekordnih 528,4 miliona barela.

Rast zaliha pokazuje da američke kompanije povećavaju proizvodnju nafte, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte – OPEC, koje su krajem prošle godine dogovorile smanjenje proizvodnje za skoro 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovini ove godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top