Nafta potopila prihode Kuvajta

Nafta potopila prihode Kuvajta

Budžetski prihodi Kuvajta su u prvih 11 mjeseci fiskalne godine pali kao rezultat globalnog pojeftinjenja nafte, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Prihodi Kuvajta, koji je član Organizacije zemalja izvoznica nafte, u 11 mjeseci zaključno sa februarom iznosili su 23,2 milijarde kuvajtskih dinara (71,4 milijarde eura), 19,7 odsto manje u odnosu na 28,9 milijardi dinara iz istog perioda lane, prenosi agencija Frans pres.

Do smanjenja ukupnih prihoda je došlo prije svega zbog pada prihoda od nafte od 27,4 odsto, na 21,2 sa 27 milijardi dinara. Prihodi od nafte su u datom periodu činili 91,4 odsto ukupnih budžetskih prihoda.

Cijene nafte su od juna prošle godine oslabile oko 60 odsto zbog obilne ponude tog energenta, snažnog dolara i slabosti globalne ekonomije koja je umanjila tražnju. Prosječna cijena kuvajtske nafte je u protekloj fiskalnoj godini premašivala 100 dolara za barel, dok trenutno iznosi oko 50 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top