Nafta pada - nema rasta na vidiku | Ekonomist

Nafta pada – nema rasta na vidiku

Cijene nafte nastavile su pad, pošto slaba globalna tražnja i prekomjerne zalihe diktiraju cjenovni trend te sirovine, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 1,26 dolara na 47,43 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio šest centi na 48,78 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Ne uočavamo nikakav kratkoročni pokretač koji bi promijenio odnos zaliha i tražnje”, navodi se u komentaru američke rejting agencije “Mudis”.

Kako se dodaje, prepolovljene cijene nafte od juna prošle godine do danas zapravo su posljedica povećanja američke proizvodnje nafte, usporenog rasta svjetske tražnje i odluke članica Organizacije zemalja izvoznica nafte da zadrže postojeći nivo proizvodnje.

“Mudis” je, takođe, snizio svoju prognozu cijene “brenta” za ovu godinu na 55 dolara za barel, a u 2016. na 65 dolara, dok za teksašku naftu (WTI) prognozira cijenu od 52 dolara za barel, odnosno od 62 dolara za barel u 2016. godini.

 

Izvor: Tanjug, B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top