Nafta nezaustavljivo raste | Ekonomist

Nafta nezaustavljivo raste

Terminske cijene nafte su porasle, podstaknute slabljenjem dolara i očekivanjem da će povećanje tražnje za “crnim zlatom” ublažiti prezasićenost globalnog tržišta

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 0,93 odsto, na 50,09 dolara, dok je sirova nafta “brent” za novembarske isporuke koštala 0,78 odsto više, odnosno 53,06 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Cijene obije vrste nafte su se nedavno oporavile od šestogodišnjeg minimuma, registrovanog krajem avgusta, usljed pada očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) ove godine podići troškove zaduživanja, što je uticalo na obaranje vrijednosti dolara. Slabiji dolar čini da nafta izražena u toj valuti postane jeftinija za kupce u zemljama koje imaju druge valute, što podstiče tražnju.

Investitori su, takođe, fokusirani na objavljivanje ključnih ekonomskih podataka iz Kine, o inflaciji i trgovini, a koji bi, kako procjenjuju, mogli pružiti nove dokaze u pogledu stanja zemlje koja je najveći svjetski potrošač energenata.

Podršku cijenama nafte su pružili i komentari generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Abdulaha el-Badrija, koji je proteklog vikenda izjavio da ta organizacija predvidja “uravnoteženije” tržište nafte u narednoj godini.

“OPEK je uvjeren da će u 2016. godini uočiti uravnoteženije tržište nafte. U posljednjih nekoliko mjeseci, smanjena je proizvodnja u nečlanicama OPEK-a i povećana je globalna tražnja”, izjavio je tržišni analitičar singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top