Nafta nastavlja pad | Ekonomist

Nafta nastavlja pad

Njujork/London — Terminske cijene nafte su danas ponovo “skliznule” ka šestogodišnjem minimumu, nakon što su vodeći proizvođači poručili da zadržavaju isti nivo proizvodnje.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 58 centi na 45,31 dolar, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 54 centa na 46,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) će barem do narednog zasjedanja u junu ostati pri aktuelnim nivoima proizvodnje”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Članica OPEK-a, Ujedinjeni Arapski Emirati, naglasili su juče riješenost tog kartela da ne smanjuje proizvodnju uprkos padu tražnje, pozivajući SAD da smanje proizvodnju nafte iz uljnih škriljaca.

“Ne možemo nastaviti sa zaštitom izvjesnih cijena. Suočeni smo sa prekomjernim zalihama zbog proizvodnje nafte iz škriljaca i to mora biti ispravljeno”, poručio je ministar energetike iz Emirata, Suhail al-Mazruej.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top