Nafta kao usred krize - jeftinija od kisjele vode | Ekonomist

Nafta kao usred krize – jeftinija od kisjele vode

Cijene nafte su pale u svijetlu očekivanja da će visoke globalne zalihe tog energenta potrajati do kraja iduće godine.

Analitičari procjenjuju da klimatski sporazum iz Pariza neće značajnije uticati na kretanje cijena nafte.

Budući da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odbila da smanji proizvodnju nafte, a očekuje se da će se iranska nafta uskoro vratiti na globalnu scenu, cijena “crnog zlata” spustila se na nivoe nezabilježene od početka 2009. i globalne finansijske krize, prenosi agencija Frans pres.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 16 centi na 35,46 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” 26 centi na 37,67 dolara, takođe za januarske isporuke.

Cijene su prošle nedelje pale više od 12 odsto nakon odluke OPEK-a da zadrži nivo proizvodnje nafte.

S obzirom na to da u galonu nafte ima 158 litara, računica pokazuje da litar sirove nafte košta oko 22 dinara.

Trgovci takođe iščekuju ovonedjeljni sastanak američke centralne banke na kom se očekuje podizanje kamatnih stopa, koje će, po svoj prilici, dovesti do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje.

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja je održana u subotu u Parizu, usvojili su istorijski sporazum o ograničavanju globalnog zagrijevanja, a odobrilo ga je gotovo 200 nacija.

Sporazum koji treba da stupi na snagu 2020. okupio je države sa zajedničkim ciljem – smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, da bi globalno zagrijevanje 2100. bilo ispod dva stepena Celzijusa.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top