Nafta još jeftinija zbog grčkog duga prema MMF-u

Cijene nafte danas su u Aziji pale nakon što Grčka nije vratila Međunarodnom monetarnom fondu tranšu duga vrijednu 1,6 milijardi eura, prenosi Blic.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku, u avgustu je na Njujorškoj berzi pojeftinila 68 centi na 58,79 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 58 centi na 63,01 dolar.

-Grčka dužnička kriza podgrijala je zabrinutost da će se njen uticaj proširiti kroz eurozonu, što bi moglo dovesti do pada tražnje nafte – procjenjuje strateg singapurske kompanije IG marketsBernard Ou.

Nakon što Grčka nije vratila dug MMF-u u predviđenom roku, postala je jedina razvijena zemlja koja to nije uspjela, što pokazuje da su bili uzaludni petomjesečni napori da se grčka ekonomija spasi.

Cijene nafte su juče ojačale nakon što su se Iran i šest svjetskih sila dogovorili da produže rok za postizanje sporazuma o nuklearnom programu Teherana, čime je za sada odloženo vraćanje iranske nafte na svjetsko tržište u većem obimu. Iran ima četvrte po veličini svjetske rezerve nafte, ali je zbog sankcija zapada izvoz pao sa više od 2,2 miliona barela dnevno 2011. godine, na sadašnjih oko 1,3 miliona barela.

Izvor Portal Analitika

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top