Nacionalna valuta Južne Koreje privlači pažnju investitora | Ekonomist

Nacionalna valuta Južne Koreje privlači pažnju investitora

Nacionalna valuta Južne Koreje, von, važi za najosjetljiviju valutu u grupi ekonomija u razvoju, ali je i najzastupljenija kod investitora koji se klade na uticaj mjera nove američke administracije u azijskom regionu.

Prema podacima Bloomberga, stepen nestabilnosti vona bio je 11% u 2016. godini, što je više nego kod ostalih valuta rastućih ekonomija u regionu, uključujući malezijski ringit i indonežansku rupiju.

Ali sa rastom 5,3% prema dolaru od početka godine, von je takođe i valuta sa najboljim performansima.

“Von je veoma osjetljiv na neizvjesnosti u Sjedinjenim Državama, posebno sada, u svjetlu buduće fiskalne politike koju je Tramp najavio u sljedećih nekoliko nedjelja”, kaže Yann Quelenn, tržišni strateg u “Swissquote Bank”.

Von je prethodno ostao otporan na politički skandal u zemlji koji je doveo do opoziva predsjednice Park Geun Hje, kao i na strahovanja da bi Trampov protekcionizam mogao ugroziti južnokorejski izvoz, od kojeg uveliko zavisi ekonomija zemlje.

Priliv od 5,7 milijardi dolara u nacionalne obveznice i akcije su podržali valutu.

“Južnokorejski von je najlikvidnija valuta azijskih tržišta u usponu”, smatra Khoon Goh, analitičar u “Australia & New Zeland Banking Group” sa sjedištem u Singapuru.

Prosječan dnevni obim trgovanja vonom povećan je 31 odsto od 2013. do 2016. godine, na 84 milijarde dolara, što je odmah iza kineskog juana, meksičkog pezosa i honkongškog dolara.

“Von odražava zdravlje azijske trgovine”, kaže Eddie Cheung, valutni strateg u “Standard Chartered”.

Izvoz iz regiona pokazuje oporavak usljed očekivanja da će ubrzanje američke ekonomije povećati potražnju za proizvodima kompanija kao što su Samsung i Hyundai.

“Južna Koreja ima mnogo kompanija koje su izvozno orjentisane, a cifre ovh kompanija su dobar indikator azijske trgovine u cjelini”, smatra Cheung.

Izvoz iz Južne Koreje je u januaru porastao 11,2% na godišnjem nivou, što je više od očekivanog, i najviše u skoro 5 godina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top