Načini kojima IKEA uspješno pridobija kupce

Načini kojima IKEA uspješno pridobija kupce

Tokom sedam decenija poslovanja, švedska robna kuća Ikea postala je jedna od najvećih svjetskih trgovina za opremu doma, piše Inc.com.

Ikea je osim po proizvodima, poznata i po vrlo zanimljivo uređenim radnjama koje funkcionišu kao velika samoposluga u kojoj se lako dođe do željene robe, a često se kupi i ono što nije bilo u planu.

Zasluge za ovaj poslovni uspjeh prije svega prvo idu njihovom vlastitom konceptu koji su stvorili sa ove četiri ‘dizajnerske’ lekcije:

1. Smanjenje troškova na svakom uglu
U procesu proizvodnje, Ikea stavlja veliki akcenat na što manje troškove. Tako za izradu namještaja koristi jeftinije ploče od vlakana koje naručuju u velikim količinama. Ikea takođe smanjuje troškove proizvodnjom  izvan Švedske, odnosno u zemljama u razvoju.

2. Kupci se drže u neizvjesnosti
Izgled Ikeinih trgovina je vrlo privlačan za kupca. Prostor je dizajniran tako da vas svaki ugao vodi do novih proizvoda i tako mami da pogledate šta je sledeće.

3. Praktičnost
Kada su prije 50-ak godina shvatili da je glomaznije proizvode teže spremiti u auto, dosjetili su se da bi mogli koristiti praktičnija pakovanja. I danas je Ikea poznata upravo po tome – većina proizvoda nalazi se u kutijama s instrukcijama za slaganje kod kuće.

4. Saradnja s kupcima
Ikein koncept da ljudi sami slažu namještaj na neki način izgleda kao “Lego za odrasle”. Uključujući kupce u proces sastavljanja proizvoda, kao i držeći niske cijene, Ikea gradi krug vjernih kupaca, piše Inc.

 

Izvor: Inc.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top