Na Wall Streetu novi rekordi, u fokusu poreska reforma | Ekonomist

Na Wall Streetu novi rekordi, u fokusu poreska reforma

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dosegli nove rekordne nivoe jer se ulagači nadaju da će Kongres prihvatiti poresku reformu koju je predložio predsjednik SAD-a Donald Trump.

Dow Jones ojačao je 0,71 posto, na 23.328 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 2.575 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 6.629 bodova.

Uspon indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će američki Kongres prihvatiti prijedlog poreske reforme predsjednika Trumpa.

Senat je, naime, odobrio prijedlog proračuna za 2018. godinu koji omogućuje republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreskih promjena bez podrške demokrata.

“Još nedavno činilo se da su ulagači izgubili nadu u poresku reformu. No, u posljednja 24 sata pokazuje se da bi poreska reforma ipak mogla proći u Kongresu, što je ohrabrilo ulagače”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Sprovede li se poreska reforma, smanjili bi se porezi kompanijama, kao i većini Amerikanaca, što bi trebalo podstaknuti potrošnju i ubrzati rast ekonomije.

Najviše je juče, 1,2 posto, skočio S&P indeks finansijskog sektora jer se smatra da bi taj sektor mogao imati najviše koristi od politika američke vlade.

U cijeloj protekloj nedjelji Dow Jones skočio je 2 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 0,4 posto. To je već šestu ned zaredom kako Dow Jones i S&P indeks rastu, dok je Nasdaq ojačao četvrtu nedjelju.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ostao je nepromijenjen, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,01 posto, na 12.991 bod, a pariški CAC 0,08 posto, na 5.372 boda.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top