Na Wall Streetu novi rekordi, evropska tržišta oslabila | Ekonomist

Na Wall Streetu novi rekordi, evropska tržišta oslabila

Na Wall Streetu su prošle nedjelje berzanski indeksi dosegli nove rekordne nivoe, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američki Kongres iduće tnedjelje prihvatiti poresku reformu, no na evropskim berzama nije vladalo tako dobro raspoloženje.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones skočio 1,3 posto, na 24.651 bod, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 2.675 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 6.936 bodova.

Novi rekordni nivoi tih triju indeksa zahvaljuju se naznakama da bi Kongres iduće nedjelje mogao prihvatiti poresku reformu, koja bi mogla dodatno podržati tržište dionica.

U srijedu su republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu poreskih promjena.

Dan kasnije dva republikanska zastupnika poručila su da neće podržati zakon bez određenih izmjena. No, u petak su ti zastupnici poručili da će ipak podržati prijedlog.

A predloženom poreskom reformom bi se, među ostalim, smanjila poreska stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi poreska stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

“To je značajno smanjenje u pogledu utjecaja na dioničare. Očekujemo da će kompanije više sredstava izdvojiti za otkup dionica na tržištu, a neke i povećati dividende”, kaže David Joy, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

Dodaje i da bi poreska reforma mogla podstaknuti rast povjerenja potrošača i njihovu potrošnju, što bi, pak, podržalo brži rast ekonomije.

Zbog toga ulagače nije prošle nedjelje pokolebalo ni novo povećanje kamata američke centralne banke.

Kao što se i očekivalo, čelnici Feda povećali su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,25 do 1,50 posto.

To je već treće povećanje kamata u ovoj godini, no projekcije o rastu cijene novca u idućim godinama čelnici centralne banke ostavili su nepromijenjene.

S druge strane, povećali su procjenu rasta američke ekonomije u idućoj godini s prethodnih 2,1 na 2,5 posto.

“Pokazatelji američke ekonomije je su dobri. Njen rast nije temeljen na, na primjer, neodrživom rastu dugova… Svjetska ekonomija ima dobre performanse i mi smo u sinkronizovanoj ekspanziji. Osjećam se dobro u vezi ekonomskih izgleda”, kazala je na konferenciji za medije predsjednica Feda Janet Yellen.

Međutim, na evropskim berzama nije vladalo tako dobro raspoloženje kao na Wall Streetu. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, na 7.490 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,4 posto, na 13.103 boda, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.349 bodova.

I na Tokijskoj su berzi cijene dionica pale, pa je Nikkei indeks prošle nedjelje izgubio 1,1 posto, skliznuvši na 22.553 boda.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top