Na Wall Streetu indeksi porasli, na evropskim tržištima pali | Ekonomist

Na Wall Streetu indeksi porasli, na evropskim tržištima pali

Na svjetskim berzama se prošle nedjelje trgovalo oprezno, pri čemu su na Wall Streetu cijene dionica porasle, a na većini europskih berzi pale.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones ojačao 0,05 posto, na 21.394 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.438 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 6.265 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon dvije nedjelje pada, pa su cijene Applea, Facebooka i Microsofta ponovno u uzlaznoj putanji.

Snažno su porasle i cijene dionica u zdravstvenom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora dosegao rekordne nivoe.

Taj je sektor neprestano rastao pet dana jer su se ulagači nadali da će Kongres uskoro prihvatiti predlog republikanaca o novom zdravstvenom zakonu kojim bi se nadomjestio nekadašnji tzv. ‘Obamacare’ i kojim se ograničavaju sredstva za zdravstvo te podsticaji za privatno osiguranje siromašnijih.

No, pred kraj nedjelje rast cijena u tom sektoru zastao jer sve više republikanskih senatora otvoreno poručuje da neće podržati novi predlog zakona.

S druge strane, prošle nedjelje pale su cijene dionica u bankarskom sektoru, premda su sve najveće američke banke prošle na godišnjem ‘stres’ testu Feda.

Doduše, neke su ostvarile slabije rezultate nego što se očekivalo, što je pokolebalo investitore.

Pod pritiskom je gotovo cijele nedjelje bio i energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte na najniže nivoe u 10 mjeseci jer se ulagači plaše da će povećana proizvodnja u SAD-u i nekim drugim velikim proizvođačima umanjiti uticaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje.

Ipak, na samom kraju nedjelje taj sektor je uspio da se stabilizuje jer su se cijene nafte pomjerile od najnižih nivoa od prošlog avgusta.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale prošle nedjelje. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 posto, na 7.424 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 12.733 boda. Pariski CAC ojačao je, pak, 0,05 posto, na 5.266 bodova.

A na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedjelje porastao 0,9 posto, na 20.132 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top