Na Wall Streetu akcije u padu, Dow Jones slabi osmi dan zaredom | Ekonomist

Na Wall Streetu akcije u padu, Dow Jones slabi osmi dan zaredom

U ponedjeljak su pale cijene akcija na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio osmi dan zaredom,

Oprezno trgovanje posljedica je nesigurnosti nakon neuspjeha Trampa i republikanaca da tzv. Obamacare zamijene novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

U petak republikanci u Kongresu nisu uspjeli da skupe dovoljno glasova da bi se taj zakon prihvatio, pa ulagači pokušavaju da saznaju kako će  odluka u vezi reforme zdravstva uticati na dalje planove predsjednika Donalda Trampa.

Dow Jones je skliznuo 0,22 odsto, na 20.550 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,10 odsto, na 2.341 bod. Nasdaq indeks ojačao je 0,20 odsto, na 5.840 bodova.

Dow Jones oslabio je juče osmi dan zaredom, što nije zabilježeno gotovo šest godina. Ipak, gubici su na kraju bili znatno manji nego na početku trgovanja, kada je S&P 500 indeks bio u minusu 0,9d osto.

To otvara pitanje hoće li Tramp uspjeti da ispuni svoja ostala obećanja, među ostalim o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, koja su mjesecima podržavala rast cijena akcija.

I dok dio analitičara i investitora smatra ovaj poraz teškim udarcem Trampovim nastojanjima, drugi smatraju da bi se ukidanjem zdravstvene reforme sa dnevnog reda mogao ubrzati rad Trampove vlade i republikanaca na ostalim reformama, prije svega poreskoj.

“Ideja da će poreski zakoni uslijediti brže nego da je zdravstvena reforma prihvaćena pozitivna je za tržište, pa mislim da bi ulagači mogli, držeći se te ideje, da nastave sa kupovinom akcija”, kaže Peter Tuz, predsjednik firme Chase Investment Counsel.

Od novembra, kada je Tramp pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 9,5 odsto, zahvaljujući Trampovim najavama smanjenja poreza i povećanja državne potrošnje, no posljednjih nedjelja tržište je izgubilo na zamahu jer se situacija baš i ne razvija kako su se ulagači nadali.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnici su juče zamijenili 6,3 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 odsto, na 7.293 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,57 odsto, na 11.996 bodova, a pariski CAC 0,07 odsto, na 5.017 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top