Na tržištu uočene kopije Galaxy S8 modela | Ekonomist

Na tržištu uočene kopije Galaxy S8 modela

Ljubitelji Samsungove premijum linije Galaxy smartfona željno iškečuju predstavljanje modela S8, koje je trebalo da uslijedi u okviru Svjetskog mobilnog kongresa u Barseloni MWC 2017, kada je, pored osnovnog bi, trebalo da bude predstavljen i model Galaxy S8 Plus, no prikazivanje ovih modela dogodiće se nešto kasnije.

O svemu ovome znaćemo više 26. februara, kada u Barseloni bude organizovana konferencija za novinare. Ipak, internetom već kruže fotografije modela za koje se navodi da je Galaxy S8, no riječ je o kopijama koje u napravili kineski proizvođači.

Ovakvi uređaji koštaju oko 150 dolara, a iako je riječ o cijeni koja nije realna za flagship model, mnogi kupci ipak nasjednu. Kutije su urađenje toliko vjerodostojno da je na osnovu njih veoma teško napraviti razliku, no kada se telefon otpakuje to nije nimalo teško prepoznati.

Kada su u pitanju cijene originalnih modela, u tehnološkim krugovima ovih dana moglo se čuti da će Samsung predstaviti varijantu telefona samo za određena tržišta u Aziji i da će on koštati oko 1.000 dolara.

Što se tiče RAM memorije, Galaxy S8 imaće šest gigabajta, dok će interna memorija biti omogućena do 128 gigabajta. Uređaj sa 6GB RAM i 64GB interne memorije koštaće 885 dolara, dok će model sa 6GB RAM i 128GB interne memorije koštati 940 dolara.

Na osnovu prikaza proizvođača maski za ove uređaje nazire da će uređaj imati zakrivljeni ekran, dok se na vrhu prednjeg dijela nalaze senzori i kamere, a uređaj bi trebalo da ima skener rožnjače oka. Zakrivljeni ekran, međutim, ne bi trebalo da bude karakteristika ovih modela, pa su, po svemu sudeći, maske neplanski napravljene.

Raniji izvještaji sugerisali su da će Samsung objaviti jednominutni tizer video sa ovim uređajem, a ono što sada znamo je i da će predstavljanje za američko tržište uslijediti 29. marta u Njujorku, gdje prodaja počinje 21. aprila.

Što se tiče karakteristika ovog flagshipa, na dnu se nalazi priključak za slušalice prečnika 3,5 milimetara, USB-C port kao i Harman zvučnici. Najinteresantniji dio je displej sa kontekstualnim Grace UX menijem. Ekran ovog modela neće biti sasvim bez ivica, kako se moglo čuti u ranijim glasinama. Dijagonala ekrana osnovnog modela trebalo bi da bude 6,2 inča, dok bi Plus model trebalo da bude dijagonale 7,7 inča.

Lansiranje Plus modela odluka je koju je južnokorejska kompanija dobila na osnovu izvještaja o prodaji Galaxy S7 naspram Galaxy S7 Edge modela, koji se pokazao primamljivijim. Samsung procjenjuje da uvijek ima kupaca spremnih da ponude nešto više novca za uređaj koji djeluje luksuznije o “običnog”, no ovo se još nije našlo u bilo kojem zvaničnom saopštenju, pa očekujemo da na MWC 2017 budu otklonjene ovakve nedoumice.

Nagađa se i da će Galaxy S8 imati ekran od ivice do ivice, zbog čega, kako je procijenjeno, nema potrebe za Edge modelom, već će umjesto njega biti predstavljena Plus verzija. Razlika u veličini ekrana bi, kako se pretpostavlja, mogla da bude jedina razlika između dvaju predstojećih Samsungovih urešaja.

Shodno rezultatima ostvarenih od prodaje S7 i S7 Edge modela, biće proizvedeno više Galaxy S8 Plus uređaja nego Galaxy S8 u razmjeri 7:3.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top