Na štednim računima 1,6 milijardi eura | Ekonomist

Na štednim računima 1,6 milijardi eura

Na štednim računima građani Crne Gore imaju 1,6 milijardi eura, saopšteno je iz Udruženja banaka povodom Dana štednje.

Podsjećaju da su, na štednim računima građana u Crnoj Gori 2003.god. imali svega 42,2 miliona eura.

“Stabilan i kontunuiran rast štednje govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja određena suma na stranu, usprkos percepciji nikad dovoljnih primanja kako vide potrošači”, navodi se u saopštenju.

Udruženje banaka Crne Gore se aktivnije uključilo ove godine u obilježavanju dana štednje, koji traju od 31. oktobra do 6. novembra, ali tokom cijele godine moramo biti svjesni važnosti racionalnog trošenja novca i odložene potrošnje za bitne stavke, odnosno finansijsku sigurnost koju imamo kroz štednju.

“Osnovno je ne trošiti više od onog čime se raspolaže. U promociji dana štednje, Udruženje će održati predavanja, đacima i studentima, a donacija je data za uređenje parka u Podgorici, za djecu i penzionere, kroz participaciju u finansiranju mobilijara neophodnog za ugodan boravak u parku”, navodi se u saopštenju Udruženja banaka.

Svjetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravica sa ciljem isticanja vrijednosti štednje za pojedinca i sveukupni ekonomski napredak.

Banke širom svíjeta na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše, podstiču nove štediše i podsećaju koliko je finansijska sigurnost bitna.

“Ne treba kupovati da bi zadivili druge. Trebali bi kupovati samo stvari koje vam trebaju, a ne i one kako bi impresionirali druge, pa čak i ljude koje ne poznajete, ili vam ništa ne znače. Motivirajte sami sebe tako što ćete pronaći razloge za štednju, jer štednja sa svrhom je zadovoljstvo, ne obaveza, a onda će nakon projektovanog protoka vremana na vašem računu biti iznos koji će vas iznenaditi prijatno. Pozitivno iskustvo drugih treba prihvatiti i stvoriti zdrave navike je poruka koja se promoviše širom svijeta na ovaj dan”, poručuju bankari.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top