Na šta bacate novac | Ekonomist

Na šta bacate novac

Do novca se teško dolazi, ali se zato vrlo lako potroši. Zbog toga, s novcem treba oprezno, a ovo su prema pisanju Daily Financea stvari kojih se treba čuvati ako želite da sačuvate svoj novac:

Kreditne kartice

Najgori slučaj za korišćenje kreditne kartice je kada nemate dovoljno novca da je “pokrijete”. Ovo je vrlo jednostavan način da ‘bankrotirate’ i nagomilate dodatne dugove koje ćete teško vratiti.

Vjenčanje

Iako mnogi prilikom venčanja računaju da će im se uloženi novac “vratiti” preko tradicionalnih novčanih poklona prijatelja i rodbine, događa se da troškovi vjenčanja, medenog mjeseca i svega što ide s tim debelo prekorače budžet i onda nastaju finansijski problemi.

Kablovska televizija

Ljubitelji filmova, serija i sportskih emisija često izaberu skupe pakete sa što više sadržaja, pa tako i računi budu skuplji nego za povoljnije osnovne pakete. Na izboru TV provajdera takođe se može uštedjeti novac.

Automobili

Česta je praksa da ljudi kupuju stvari koje zapravo ne mogu da priušte, ali zbog “statusa” u društvu upravo to čine. Tako je i sa automobilima. Mnogi će ući u nepotrebne kredite i kupiti novi auto umjesto da za trostruko manju cijenu izaberu polovni.

Rasipanje

Nekad sebi treba dati “oduška”, ali to ne znači da treba rasipati novac, a upravo to mnogi rade. Iako su svjesni da nemaju dovoljno novca, kupiće nove cipele, ići u najskuplji restoran ili počastiti cijelu ekipu u lokalnom kafiću.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top