Na sezonskim poslovima radilo 9.226 lica | Ekonomist

Na sezonskim poslovima radilo 9.226 lica

Konačna brojka domaćih sezonaca je veća, s obzirom da svi nijesu išli preko Zavoda. Jedni su sami tražili poslodavca, druge su čekala konkretna radna mjesta, a u sezoni je radio i značajan broj studenata i maturanata, pišu Dnevne novine.

Na sezonskim poslovima ove godine zapošljavano je 9.226 lica sa evidencije nezaposlenih.

Brojka je na prošlogodišnjem nivou, kada je Zavod za zapošljavanje posredovao za 9.412. Međutim, konačna brojka domaćih sezonaca je veća, s obzirom da svi nijesu išli preko Zavoda.

Jedni su sami tražili poslodavca, druge su, na osnovu pozitivnog iskustva ranijih sezona, čekala konkretna radna mjesta, a u sezoni je radio i značajan broj studenata i maturanata.

Najveći broj sezonaca zapošljavan je u oblasti ugostiteljstva, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, sobarica, higijeničarki, peračica suđa…

iz Zavoda za zapošljavanju kažu da su poslodavci, za rad u sezoni, tražili pretežno žensku radnu snagu na poslovima kao što su: sobarica, radnica u vešeraju, higijeničarka, peračica suđa.


 

Izvor: DN

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top