Na samitu u Sarajevu poručeno da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu | Ekonomist

Na samitu u Sarajevu poručeno da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Tema razgovora je bilo i stvaranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana i uklanjanje prepreka za bolji protok ljudi i kapitala.

Postojanje evropske perspektive ključno za međusobnu saradnju i napredak pojedinačnih zemalja i cijelog regiona, složili su se premijeri zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Sarajevu.

„Naša poruka je da želimo da evropska perspektiva ostane potpuno prisutna, želimo aktivnije i češće prisustvo predstavnika EU i veći obim investicija na prostoru Zapadnog Balkana“, izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare po završetku samita.

Domaćin samita, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su inicijative iznijete na današnjem sastanku zvaničnika Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova djelimično pretočene u zajedničku izjavu.

Zvizdić je rekao da su na sastanku predloženi projekti koji treba da budu realizovani u svakoj zemlji i u regionu, prije svega saobraćajni i energetski projekti, a da EU treba da pomogne u njihovoj realizaciji.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je rekao da bi kratkoročni i srednjoročni efekti takvih inicijativa, prema kako je rekao konzervativnim procjenama, bilo otvaranje 80.000 poslova.

Han je čestitao premijerima jer je to, kako je rekao, prvi put da su se premijeri Zapadnog Balkana okupili na području Zapadnog Balkana“, što je veliki gest i pokazuje koliko je napredak ostvaren.

„Problemi postoje, ali ako gledate dugoročno, postoji ukupan napredak regiona u pogledu evropskih integracija“, rekao je evropski komesar.

Han je rekao da je na sastanku još jednom uvjerio premijere u „ozbiljnost i jak interes EU“ da radi na daljoj integraciji Zapadnog Balkana.

„I dalje ima posla da bi se postigao taj cilj i danas smo razgovarali kako da taj proces učinimo vidljivijim i da građani mogu da osete šta znači rad s EU, koji treba da donese povećanje blagostanja, bolje lične perspektive i jednostavno više novca u džepu“, rekao je Han.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top