Na rješenje o povraćaju imovine čeka 3.254 vlasnika | Ekonomist

Na rješenje o povraćaju imovine čeka 3.254 vlasnika

Na rješavanje zahtjeva za obeštećenje oduzete imovine čeka još 3.254 zahtjeva bivših vlasnika, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija zaključno sa 1. julom ove godine. Parlament je protekle sedmice usvojio izmjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, kojim je rok važenja obveznica, koji je poslije deset godina istekao u avgustu, produžen na još pet godina.

Tri komisije

Iz Ministarstva finansija Pobjedi je rečeno da su od marta 2004, kada je zakon stupio na snagu, do 1. juna ove godine tri regionalne komisije primile ukupno 10.845 zahtjeva za restituciju.Komisija u Podgorici je primila 3.673, u Baru 2.572 i u Bijelom Polju 4.600 zahtjeva. Od tih 10.845 zahtjeva do juna su regionalne komisije riješile 7.591 predmet ili 70 odsto objasnili su iz ovog resora, ali nijesu mogli da procijene kolika je ukupna vrijednost neriješenih zahtjeva za obeštećenje.

“Postupci su u toku, tako da do pravosnažnog okončanja i odluke da li podnosiocima pripada pravo na povraćaj, ne možemo da se izjašnjavamo o vrijednosti”, objasnili su iz Ministarstva.

Rate

Obeštećenje se, kako zakon precizira, vrši u godišnjim ratama 15. jula svake godine, a rate utvrđuje vlada odlukom. Ukupni iznos za narednu godinu biće određen budžetom koji do kraja oktobra Ministarstvo finansija treba da uputi Vladi. Do sada je bivšim vlasnicima isplaćeno ukupno 24,7 miliona eura, a ukupan dug po osnovu emitovanih obveznica restitucije kojima se trguje na Montenegroberzi trenutno iznosi 88 miliona. Zakonom je određeno da iznos ukupnog obeštećenja na godišnjem nivou ne može biti veći od pola procenta BDP iz prethodne godine prema zvaničnim podacima Monstata. Restitucija je ukalkulisana u unutrašnji dug koji je u toku 2016. povećan je za oko 79,9 miliona u odnosu na kraj 2015. i iznosi 400,2 miliona eura.”Unutrašnji dug najvećim dijelom čini dug po osnovu restitucije od 91 milion eura, domaćih obveznica GB16 od 80,4 miliona, državnih zapisa od 77,7 mililiona, kredita kod komercijalnih banaka od 60,5 miliona”, navodi se u završnom računu budžeta za prošlu godinu. Prilikom usvajanja izmjena zakona ocijenjeno je da je obeštećenje važan proces za Crnu Goru u kontekstu integracija.“Uspješan program povraćaja imovine smatra se pokazateljem efikasnosti vladavine prava u demokrtatskoj državi nediskriminatorski i efikasni zakoni o regulisanju imovinskih prava od ključnog su značaja za zdravu tržišnu ekonomiju, ali su i ključ za crnogorski put u Evropu”,  ocijenjeno je na sjednici u parlamentu.


 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top