Na pomolu tehnološka revolucija: Struja će se praviti od snijega | Ekonomist

Na pomolu tehnološka revolucija: Struja će se praviti od snijega

Istraživači Univerziteta Kalifornija napravili su uređaj koji pravi struju od snijega. Aparat je jeftin, malen, tanak i fleksibilan poput plastike.

– Uređaj može raditi u udaljenim područjima jer obezbjeđuje sopstveno napajanje i ne treba baterije. Ovo je veoma pametna sprava, meteorološka stanica koja vam govori koliko snijega pada, smjer padavine i smjer i brzinu vjetra – kaže istraživač Ričard Kener.

Naučnici su ga nazvali “sniježnim triboelektričnim nanogeneratorom”, ili sniježni TENG. Triboelektrični nanogenerator, koji generiše naboj putem statičkog elektriciteta, proizvodi energiju razmjenom elektrona, piše Blic.

– Statički elektricitet javlja se usljed interakcije jednog materijala koji hvata elektrone i drugog koji ih oslobađa. Razdvojite naboje i stvarate struju suštinski ni iz čega – objasnio je Kener, koji je ujedno i profesor hemije i član kalifornijskog Instituta NanoSistemi na Univerzitetu.

Snijeg je pozitivno nabijen i oslobađa elektrone, dok je silikon negativno nabijen. Kad pahulje snijega dođu u dodir sa silikonskom površinom, proizvodi se naboj koji uređaj hvata, stvarajući struju.

Oko 30 odsto Zemljine površine prekriveno je snijegom svake zime, a u tom periodu solarne ploče ne funkcionišu najbolje. Novi uređaj mogao bi se integrisati u solarne ploče i obezbijediti stalnu zalihu struje kad pada snijeg. Takođe se može koristiti za nadgledanje zimskim sportova radi unapređenja performansi sportista, a ima potencijal i za identifikovanje glavnih šema kretanja u kros-kantri skijanju koje se ne mogu detektovati pametnim satom.

Uređaj može da šalje i signale koji govore da li se osoba kreće i da li ona hoda, trči, skače ili maršira. Napravljen je uz pomoć 3D štampanja i ima sloj silikona i elektrodu za hvatanje naboja. Novi aparat mogao bi takođe dovesti do nove generacije samonapajajućih naprava za sportiste, prenio je Phys.org.

___________________________________________________________________________

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top