Na pomolu megakompanija za proizvodnju piva | Ekonomist

Na pomolu megakompanija za proizvodnju piva

Anheuser-Busch InBev, najveći svjetski proizvođač piva, ponudiće 106 milijardi dolara za preuzimanje SABMillera.

Anheuser-Busch InBev, najveći svjetski proizvođač piva, ponudiće 106 milijardi dolara za preuzimanje najvećeg konkurenta SABMillera, čime bi nastala mega kompanija koja bi proizvodila trećinu piva u svijetu.

Dva najveća svjetska proizvođača piva “prijateljski” pregovaraju o tom poslu, objavio je britanski Sunday Times, a prenio Reuters.

Izvor iz SABMillera, drugog najvećeg proizvođača piva u svijetu, među kojima ima i brandova kao što su Peroni, Grolsch i Pilsner Urqwuell, potvrdio je da se vode pregovori da će uprava biti čvrsta po pitanju cijene preuzimanja, ali i da je otvorena za taj prijedlog.

Vijest o mogućem preuzimanju SABMillera od AB InBeva objavljena je početkom ovog mjeseca, a Sunday Times sada piše da bi se službena ponuda AB InBeva, vrijedna 106 milijardi dolara, mogla naći na stolu uprave SABMillera već u ponedjeljak.

Ostvare li se te najave, bilo bi to najveće preuzimanje jedne britanske kompanije u istoriji i jedno od najskupljih u svijetu, prenosi Hina.

Dionica britansko-južnoafričkog SABMillera uvrštena je na Londonsku berzu.

Spajanjem tih dviju kompanija nastao bi div vrijedan oko 275 milijardi dolara, s obzirom na trenutnu cijenu dionica ta dva proizvođača piva, a nova mega kompanija imala bi više od 400 brandova u svijetu.

 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top