Na pomolu ekonomski “cunami”

Prijeteći Kini “trgovinskim ratom“, ako ne počne aktivnije da podržava sankcije prema Sjevernoj Koreji, SAD rizikuju da preobrate mir u novu svjetsku krizu.

Ta nova kriza mogla bi da liči na “Veliku depresiju tridesetih godina”, zaključio je u svom članku novinar Ken Moak za „Asian times“.

Ministar finansija SAD, Stiv Mnučin, prijeti trgovinskim ratom Kini ako Peking ne bude podržavao sankcije prema Severnoj Koreji, čime Amerika ne samo da neće dobiti ništa, već će samo isprovocirati globalni ekonomski cunami i još više pojačati napetost na Korejskom poluostrvu“, piše Moak.

Autor naglašava da je Kina previše važan trgovinski partner Amerike. Tako, američka preduzeća kao što su „General motors“, „Ford“, „Boing“, „Apple“ i druga sve više zavise od kineskog tržišta.

Pokušaji da se prekinu ekonomske veze sa Kinom dovešće do inflacije i prekida međunarodnih isporuka, što će stvoriti ozbiljne probleme američkom finansijskom sistemu.

Moak je naglasio da će kršenje trgovinskih veza između SAD i Kine uticati i na druge države i takođe će postati razlog za rast napetosti na geopolitičkom nivou.

U zaključku, autor navodi da je za sada „teško prognozirati ko će više izgubiti od trgovinskog rata“, ali „teško da će prijetnja na račun Kine i njenih partnera pomoći da mir bude stabilniji i bezbjedniji“.


 

Izvor: Sputnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top