Na licitaciju preko polovine državnih automobila? | Ekonomist

Na licitaciju preko polovine državnih automobila?

Premijer Aleksandar Vučić zatražiće na sjednici Vlade u četvrtak da se hitno donese Uredba o prodaji 1.500 službenih automobila, a do kraja godine planira prodaju još 1.200 vozila, saznaje Blic.

Tako će na licitaciji koja će biti organizovana vjerovatno do kraja februara građani i firme moći da kupe one manje automobile, ali i luksuzne limuzine u kojima su se vozili ministri. Svih 1.500 automobila biće izloženo na nekom od velikih parkinga u Beogradu i prodavano po vrlo pristupačnim cijenama.

Biće organizovana licitacija, početna cijena biće minimalna za svako od vozila. Namjera Vlade nije samo da zaradi na prodaji ovih automobila, već da prvenstveno uštedi na njihovom održavanju.

Prema prvim procjenama, prodajom ovih automobila ostvariće se uštede od blizu 10 miliona eura godišnje, otkriva sagovornik Blica iz Vlade Srbije.

Međutim, to nije sve. Premijer planira i da do kraja godine proda još jedan kontigent od oko 1.200 automobila iz Vlade Srbije kako bi ukupan broj automobila sveo na oko 2.000 sa sadašnjih 4.737.

Konačni cilj ovih ušteda je da samo ministri u Vladi imaju službena auta, dok bi svi ostali na posao dolazili svojim kolima ili gradskim prevozom.

Vučić želi i da ukine i posebnu jedinicu sa automobila koje koriste strane delegacije kada dođu u Srbiju. Svuda u svijetu vlade iznajmljuju automobile za strane delegacije. Mnogo je jeftinije da rentirate limuzine na nekoliko dana nego da čitavog mjeseca plaćate i vozače i automobile i njihovo održavanje, otkriva sagovornik Blica.

Među 1.500 automobila koji će biti ponuđeni građanima, na prodaju je i oko 800 automobila koji čekaju servisiranje, tako da će i tu napraviti uštede u budžetu.

Izvor: Blic
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top