Na Kubi nema reklama | Ekonomist

Na Kubi nema reklama

Na Kubi nema raskošnog i šarenog oglašavanja, jer je za tamošnje komunističke vlasti to znak tržišne ekonomije.

Tradicionalno kubansko društvo ne poznaje svijet reklame i oglašavanja. Ipak, to bi se moglo promijeniti nakon poboljšanja ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sve je više reklama i uglavnom imaju neku kubansku draž.

Oglašavanje u novinama na Kubi je nepoznanica. Postoji samo jedan način na koji Kubanci mogu da prodaju neki suvišni toster ili kuću u lošem kvartu. Telefoniraju Davidu, koji onda poruku prenese Mariji Erceliji i Aliju, koji potom informaciju prenesu putem talasa radija CoCo.

“Ljudi nam jave kada izgube psa ili dokumente u autobusu. Ili kada nekome treba lijek ili kada se izgubi”, govori radijska novinarka Maria Antonia.

Radio CoCo ponavlja reklame u nekoliko emisija, time pružaju takvu vrstu usluge širem području glavnog grada Havane. Na Kubi nema raskošnog i šarenog oglašavanja, jer je za ovdašnje komunističke vlasti to znak tržišne ekonomije kojoj se opiru više od 50 godina, javlja novinar Al Jazeere Daniel Schweimler iz Havane.

Na Kubi možete da kupite uglavnom sve kao i u drugim državama svijeta. Razlika je u tome što ne postoje reklame za patike ili sokove.

Ono što se promoviše su ideje, veličaju se vrijednosti revolucije i kritikuju se neprijatelji Kube – uglavnom SAD. Ipak, vlasti sada pokušavaju da ohrabre strane ulagače i da olakšaju rad malim poduzetnicima.

Italijan Raul Ortolani hoda ulicama i promoviše svoj restoran. “Bilo bi divno kada bih mogao istaknuti veliki plakat na glavnoj ulici u Havani s imenom svog restorana. Kada bude dozvoljeno oglašavanje u novinama i na televiziji – ja ću biti spreman”, govori on.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top