Na Krnovu kod Nikšića biće testirano 26 vjetroturbina | Ekonomist

Na Krnovu kod Nikšića biće testirano 26 vjetroturbina

U naredna četiri mjeseca na Krnovu kod Nikšića biće testirano svih 26 vjetroturbina, nakon što je prošle sedmice počelo sukcesivno puštanje u rad prvih vjetroelektrana, najavio je predstavnik investitora, Luka Popović.

“Sukcesivno se puštaju u rad vjetroturbine i probni test trajaće 120 dana. U tom period biće isprobano svih 26 vjetrenjača, a nakon toga će početi komercijalni rad”, kazao je Popović Vijestima.

Projekat gradnje vjetroelektrana na Krnovu, na nadmorskoj visini od 1,5 hiljada metara, počeo je sredinom 2015. godine. Ukupna instalisana snaga od 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat sati (GWh), kako je ranije saopšteno, biće dovoljna za snabdijevanje oko 50 hiljada domaćinstava.

Pojedinačnom puštanju u rad vjetrogeneratora prethodilo je stavljanje u napon dvije trafostanice, Brezna i Krnovo i dva dalekovoda.

Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

Akuo energy je zainteresovana i za projekat Krnovo 2, koji bi podrazumijevao postavljanje novih 20 turbina na Krnovu.

“Istina je da su generalno zainteresovani, ali za sad još nema ništa konkretno. Samo želja da se projekat nastavi”, rekao je Popović.

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top