Na Kickstarteru se okrenulo dvije milijarde USD | Ekonomist

Na Kickstarteru se okrenulo dvije milijarde USD

Jedna od najpopularnijih “crowdfunding” kampanja pohvalila se zaista impresivnim iznosom.

Kickstarter je, iako u našim krajevima još uvijek sasvim neopravdano pomalo egzotičan, odavno postao platforma na kojoj inovatori i kreativci nalaze svoj put prema ostvarenju snova. I to prvenstveno zahvaljujući donacijama “malih ljudi” koji podupiru razne projekte širom svijeta. Tako je Kickstarter s ponosom objavio  kako je 11. novembra 2015. godine prebacio magičnu brojku od dvije milijarde američkih dolara investicija u razne projekte i kampanje! Nema sumnje kako je riječ o doista ogromnom iznosu, koji potvrđuje ispravnost puta Kickstartera i njegovih korisnika…

Ukupan iznos od spomenute dvije milijarde USD zajedno je prikupilo čak 9,5 miliona ljudi iz 230 zemalja koji su donirali određene iznose. Trećina od ukupnog broja donatora je uložila u više Kickstarter projekata, a zanimljivo je kako je uplaćeno nešto manje od 150 miliona USD bez ikakvog očekivanog povrata u obliku proizvoda i usluga iz pojedine kampanje. Najveći dio pojedinačnih uplata iznosio je manje od 100 USD, a najviše se ulagalo u projekte vezane uz igre, koji su zaradili 412,4 miliona dolara. Slijede tehnološki projekti s 360 miliona USD i dizajnerski s 351,6 miliona.

Izvor:zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top