Na današnji dan: Rođen Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple | Ekonomist

Na današnji dan: Rođen Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple

Američki inžinjer, developer i biznis lider Timoti „Tim“ Donald Kuk, izvršni direktor kompanije Apple, rođen je na današnji dan 1960. godine u američkoj državi Alabami.

Nakon završenih studija industrijskog inžinjeringa na Auburn univerzitetu 1982. godine, kada je počeo i karijeru u kompaniji IBM završio je i MBA studije Duke univerziteta. U IBM-u je proveo 16 godina, nakon čega je prešao u Compaq početkom 1998. godine. Nedugo po dobijanju nove pozicije, u martu 1998. osnivač kompanije Apple Stiv Džobs pozvao ga je da mu se pridruži.

Kuk je u Appleu bio viši potpredsjednik koji je nadgledao poslovanje kompanije širom svijeta, nakon čega je dobio mjesto izvršnog potpredsjednika prodaje i operacija. Na poziciju izvršnog direktora Applea došao je 24. avgusta 2011. nakon što se Džobs povukao.

Dolaskom Kuka na čelo najvrednije tehnološke kompanije uslijedile su i sve vidljivije transformacije u poslovanju koja je rezultat njegovog zalaganja za reformu međunarodnog i domaćeg nadzora, sajber bezbjednosti, korporativnog oporezivanja kako na nacionalnom, i na međubnarodnom nivou, američkoj proizvodnji i očuvanju životne sredine.

Od dolaska Kuka na čelo Applea, a naročito nakon Džobsove smrti nepuna dva i po mjeseca nakon povlačenja s funkcije, svjetski mediji neprestano su bili preplavljeni tvrdnjama da Apple bez Džobsa više nije isti. Javnost je na prvi proizvod u potpunosti urađen pod nadzorom Kuka čekala godinama, budući da je inicijalni proces do početka proizvodnje za svaki iPhone, iPad ili Mac prilično dug. Zbog toga su se nakon izlaska uređaja poput iPhonea 5 i 5S sve češće mogle čuti konstatacije da su zapravo sve dobre promjene ipak rezultat Džobnsovog rada, jer su pripreme ovih modela počele još dok je on bio u kompaniji, dok je recimo plastična i jeftinija verziju iPhone 5C nazvana greškom koja se Appleu nije smjela dogoditi, a čak i ljudi iz vrha kompanije, poput suosnivača Stiva Vozniaka isticali su da im takav proizvod ne treba, jer on jednostavno nije odraz onoga što ovaj brend treba da predstavlja.

Dodatne kritike uslijedile su nakon pojave modela sa velikim modelima, nakon što je 2014. predstavljen iPhone 6 Plus. Kritike dijela javnosti išle su dotle da su mediji sve češće citirali Džobsove komentare da nije primjereno da ekran smartfona bude prevelik. Teret s kojim je Kuk nastavio da radi bio je ogroman, najviše zbog kulta koje je stvoren od lika i djela Džobsa. Dok su mediji bili veoma glasni u naglašavanju negativnog, najbliži saradnici Tima Kuka isticali su da, za razliku od Džobsa, on ipak preferira da delegira autoritet, kao i da je njegov stil metodičan, budući da ne ostavlja prostor za nagađanja, što je, uzevši u obzir vrijeme koje je proveo na prethodnim pozicijama u operacijama i logistici, bilo i prirodno.

Kukovi saradnici često naglašavaju da zna da bude veoma oštar na sastancima i da cijelu priču o nekoj ideji presiječe rečenicom „Ne mislim da je to dovoljno dobro“ i to bi bio kraj razgovora, a zaposleni u tim trenucima najradije bi, kako kažu, poželjeli da se sakriju negdje odakle nikada više ne bi izašli.

U javnosti je važio za mirnog i povučenog radoholičara koji ne otkriva detalje o svojoj privatnosti. Ipak, Kuk je 2014. postao prvi izvršni direkltor neke kompanije na listi Fortune 500 koji se javno deklarisao kao gej. Član je borda direktora kompanije Nike Inc. i Nacionalne fudbalske asocijacije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top