Na današnji dan: Rođen Leri Pejdž, suosnivač kompanije Google | Ekonomist

Na današnji dan: Rođen Leri Pejdž, suosnivač kompanije Google

Američki informatičar, tehnološki preduzetnik i jedan od osnivača kompanije Google Lorens “Leri” Pejdž rođen je na današnji dan 1973. godine u Ist Lensingu u SAD. Izvršni je direktor Googleove krovne kompannije Alphabet Inc.

Kompaniju Google osnovao je sa Sergejem Birnom dok je bio na doktorskim studijama na Stanford univerzitetu, a 1998. godine predstavili su ga kao privatnu korporaciju. Zajedno raspolažu vlasničkim udjelom od 16 odsto.

Pejdž je 2001. napustio poziciju izvršnog direktora u korist Erika Šmita, do bi joj se vratio 2011. godine u cilju formiranja krovne kompanije koja bi omogućila inovacije u različitim oblastima.

Poznat je po tome što je napravio algoritam PageRank, koji predstavlja osnovu algoritma za pretragu koji koristi veb pretraživač Google.

Prema podacima magazina Forbes nalazi se na 12. mjestu liste najbogatijih ljudi svijeta, sa imovinom vrijednom 36,9 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top