Na današnji dan: Rođen ekonomista nobelovac Pol Krugman | Ekonomist

Na današnji dan: Rođen ekonomista nobelovac Pol Krugman

Američki ekonomista i pisac jevrejskog porijekla Pol Robin Krugman rođen je na današnji dan 1953. godine na Long Ajlendu. Školovao se na Jejlu i MIT-u, a danas predaje ekonomiju i međunarodne odnose na Prinston univerzitetu. Od 2000. godine redovni je kolumnista New York Timesa.

Dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine za rad u kojem je iznio argument da masovna proizvodnja dobara omogućava maloj grupi zemalja sa sličnim ekonomijama da dominiraju na planu međunarodne trgovine.

U akademskim krugovima prepoznat je po radu u oblasti trgovine i osvrtu na valutne krize i nove trgovinske teorije. Važi za neokejnzijanskog ekonomistu, pri čemu su mu politički stavovi bliski američkom liberalizmu i progresivizmu.

Upamćen je kao oštar kritičar ekonomske politike bivšeg predsjednika Džordža V. Buša, a za vrijeme kampanje Demokratske stranke uoči predsjedničkih izbora 2008. kritikujući plan Baraka Obame naglašavao je da je pristup Hilari Klinton superiorniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top