Na današnji dan: Rođen ekonomista nobelovac Džozef Štiglic | Ekonomist

Na današnji dan: Rođen ekonomista nobelovac Džozef Štiglic

Američki ekonomista jevrejskog porijekla, pisac, profesor na Kolumbija univerzitetu i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Štiglic rođen je na današnji dan 1942. u američkoj saveznoj državi Indijani.

Ekonomski je filozof i pragmatičar, pripadnik vrhunske intelektualne klase i ekonomski ekspert koji je u profesiji dostigao vrhunac. Jedan je od najcitiranijih ekonomista svih vremena, nerijetko i kritikovan zbog osude kapitalističkog poretka.

Od 1995. do 1997. bio je predsjednik Savjeta ekonomskih konsultanata predsjednika SAD, zatim, do 2001. zamjenik predsednika Svjetske banke i glavni ekonomista Međunarodne banke za rekonstrukciju i razvoj, a od 2003. je strani član Ruske akademije nauka.

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je 2001. godine za promjenu načina na koji se ekonomske pojave tumače složenim ekonomskim jednačinama.

Autor je više od 300 naučnih radova, a najpoznatija djela, koja su na velikom broju akademskih jedinica obavezna literatura su “Ekonomija javnog sektora” i “Protivrječnosti globalizacije”. Kritike globalizacije bazira na stavu da ona priznaje jedino monetarnu vrijednostm, ignorišuči sve ostale faktore, kao i da negativno utiče na demokratiju zemalja u razvoju, jer su te zemlje prinuđene da pozajmljuju ogromne sume novca od drugih zemalja i Svjetske banke, odričući se brojnih koristi demokratskog uređenja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top