Na današnji dan: Rođen ekonomista Jozef Šumpeter | Ekonomist

Na današnji dan: Rođen ekonomista Jozef Šumpeter

Austrijski ekonomista i profesor na nameričkom univerzitetu Harvard Jozef Alois Šumpeter rođen je na današnji dan 1883. godine u Treštu u Moravskoj. Studije ekonomije završio je u Beču, ankon čega je predavao na univerzitetima u Černovcu, u današnjoj Ukrajini, i Gracu u Austriji.

Dužnost austrijskog ministra finansija obavljao je 1919. u 1920. godine, nakon Prvog svjetskog rata, kada se ta zemlja suočavala s visokom stopom inflacije.

Nakon odlaska s te funkcije bio je direktor manje austrijske banke, da bi se 1925. ponovo vratio akademskom radu, predajući u Bonu u Njemačkoj, nakon čega je po odlasku u SAD na Harvardu radio do kraja života.

U ekonomskoj istoriji ostao je upamćen po davanju suštinskih doprinosa teoriji privrednih ciklusa i ekonomskog razvoja, kao i naglašavanju uloge preduzetnika. Šumpeter je prvi precizno definisao ulogu preduzetnika u ekonomiji, ukazujući na razliku od inovacije u opštem smislu od preduzetničke inovacije.

Njegova najvažnija djela su Teorija ekonomskog razvoja (Theory of Economic Development, 1911), Kapitalizam, socijalizam i demokratija (Capitalism, Socialism and Democracy, 1942) i Istorija ekonomske analize (History of Economic Analysis, 1954).

Umro je 1950. godine u Konektikatu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top