Na današnji dan: Rođen ekonomista Alan Melcer | Ekonomist

Na današnji dan: Rođen ekonomista Alan Melcer

Američki ekonomista, jedan od osnivača monetarizma Alan H. Melcer rođen je na današnji dan 1928. godine u Bostonu.

Profesor je političke ekonomije na Karnegi Melon univerzitetu i na Institutu za politiku u Pitsburgu i vodeći je istoričar američkih Federalnih rezervi.

Melcer - Istorija federalnih rezerviOblast proučavanja kojoj je Melcer posvećen decenijama je monetarna politika, s fokusom na sistem Feda, o čemu je objavio brojne naučne radove i knjige. Njegova studija “Istorija Federalnih rezervi” predstavlja najsadržajniji prikaz centralnog bankarstva.

Tokom posljednje decenije bio je čest kritičar mehanizama Feda kojima se američke vlasti koriste kako bi stimulisale rast, ukazujući na opasnost od rastuće inflacije, kao i na nemogućnost brzog privrednog oporavka i rasta stope zaposlenosti onda kada veliki broj radnih mjesta zavisi od sektora građevine, a kada se na tržištu nekretnina već rasprsnuo balon unutar kojeg su cijene rapidno rasle, a potom drastično snižene. Politiku Feda još 1970-ih godina opisivao je dinamikom njihovih procesa – da se ta finansijska institucija kreće ili previše brzo ili previše sporo.

U analizama tekućih trendova u monetarnoj politici vodećih sistema često izražava kritike na račun jedinstvene evropske valute, objašnjavajući da u mnogim zemljama korisnicama eura upravo ovo sredstvo plaćanja može da bude uzrok brojnih problema.

Melcer je autor izreke “Kapitalizam bez greške je kao religija bez grijeha. Ne funkcioniše.”

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top