Na današnji dan 1886: Počeo veliki štrajk radnika u Čikagu | Ekonomist

Na današnji dan 1886: Počeo veliki štrajk radnika u Čikagu

Veliki opšti štrajk u Čikagu, u kojem su radnici nastojali da se izbore za dostojanstvo i prava počeo je na današnji dan 1886. godine. Jedno od prava za koje su radnici nastojali da se izbore bilo je i osmočasovno radno vrijeme.

Čikago je bio centar pokreta, jer su se radnici tamo već mjesecima pokušavali izboriti za prava, pa je uoči 1. maja njih 50.000 već bilo u štrajku. Novih 30.000 pridružilo im se već narednog dana, što je dovelo veći dio čikaške proizvodnje do zastoja.

U protestima koji su zahvatili više od 1.200 fabrika širom Sjedinjenih Američkih Država učestvovalo je oko 400.000 radnika i radnica, koji su napustili poslove i krenuli u marš ulicama, zahtijevajući osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. Štrajku su se pridružili i radnici fanbrike McCromick Harvester works iz Čikaga.

Štrajkovi su se nastavili i narednih dana, međutim, već 3. maja poslodavci su među radnike poslali “štrajkolomce”. Strah od nasilnih klasnih sukoba obuzeo je grad. Nasilja nije bilo tokom štrajka, no 3. maja tuča u kojoj su učestvovale stotine izbila je u Mek Kormik Riperu između radnika članova sindikata, koji su spriječeni da dođu na posao i onih koji nisu pripadali sindikatu koje je Mek Kormik zaposlio umjesto njih.

Mnogobrojna i dobro naoružana policija brzo se palicama i vatrenim oružjem umiješala kako bi povratila red. Ubili su 4 člana sindikata, dok je povrijeđenih bilo mnogo.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top