Na azijskim berzama cijene porasle | Ekonomist

Na azijskim berzama cijene porasle

Na azijskim berzama su u petak cijene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških, dok na valutnim tržištima dolar i dalje jača.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,4 %, no i dalje je u minusu u odnosu na početak nedjelje oko 1,2 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 %, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 %. U Šangaju su, međutim, pale oko 0,7 %.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast najvažnijih indeksa na Wall Streetu za više od 1 %, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, posebno tehnoloških, kao što su Facebook, Amazon.com, Intel…

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice i juče su se kretali oko 3 odsto, najviše nivoe u četiri godine.

A to ne ide u prilog tržištima akcija jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz akcija u obveznice.

Na valutnim tržištima dolar nastavlja svoju uspon, zahvaljujući visokim prinosima na američke obveznice.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,52 boda, na najvišim nivoima u tri i po mjeseca, dok je juče u ovo doba iznosio 91,16 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 109,20 jena, kao i juče u ovo doba.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top