Mustafić: Za godinu 10.000 manje nezaposlenih u Crnoj Gori | Ekonomist

Mustafić: Za godinu 10.000 manje nezaposlenih u Crnoj Gori

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić saopštio je da se na evidenciji ZZZCG na kraju ove godine nalazi 10.000 nezaposlenih manje u odnosu na 2017. godinu.

Naime, u Crnoj Gori se više od 41 hiljade građana nalazi na evidenciji nezaposlenih, a više od polovine su žene. Iako je trend nezaposlenosti u padu u odnosu na 2017. godinu, i dalje je bez posla skoro devet hiljada visoko obrazovanih građana.

Mustafić je na godišnjoj konferenciji saopštio da je godinu na izmaku obilježila bolja slika na tržištu rada, kontinuirani pad registrovane nezaposlenosti, sa stopom znatno nižom nego lani.

– Na kraju prošle godine iznosila je 22,09 odsto, a sada 18,03 odsto. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju 2018. godine nalazi se 41.840 nezaposlenih, što je za 10 hiljada manje u odnosu na 2017. godinu. Više od polovine su žene, 58,49 odsto. Bez posla su 8.834 visokoškolca, među kojima je 286 specijalista i magistara i 15 doktora nauka – kazao je Mustafić, prenosi Anadolija.

On je istakao da su poslodavci putem ZZZCG oglasili 29.029 slobodna radna mjesta.

– Najviše se zapošljavalo u sektorima ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima i građevinarstvu – kazao je Mustafić.

Posredstvom Zavoda, ove godine je angažovano 9.229 domaćih radnika na sezonskim poslovima.

– U ovoj godini su izdate više od 22.964 dozvole za rad i zapošljavanje stranaca, što je 22 odsto više nego prošle. Ovaj alarmantno veliki podatak ukazuje na činjenicu da se ne koristi potencijal domaće radne snage – rekao je Mustafić.

Na pitanje kako gleda na najnoviju odluku Njemačke, koja je pripremila zakon o useljavanju stručne radne snage, odnosno zapošljavanju građana iz država izvan EU, Mustafić odgovara da je prisutan regionalni trend odlaska radnika.

– Taj regionalni trend radne snage, najproduktivnije i najkvalifikovanije je prisutan u svim zemljama regiona. Na svim regionalnim konferencijama govorimo o ovom vidljivom trendu priličnog odliva domaće radne snage. To je ono što će vjerovatno biti i u narednom periodu, ali mi se moramo truditi s više strana. Prvo, da domaćem radniku ponudimo kvalitetna radna mjesta u realnom sektoru, a s druge strane, da pokušamo da najbolje i najkvalitetnije radnike nagradimo s boljim platama i uslovima rada. Ovo je prevashodno apel na poslodavce – istakao jeMustafić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top