Muskova ideja raketnog međugradskog prevoza | Ekonomist

Muskova ideja raketnog međugradskog prevoza

Osnivač SpaceXa Elon Musk noćas je u Australiji održao prezentaciju za javnost u kojoj je iznio svoju viziju procesa putem kojeg će ljudi postati višeplanetarna vrsta, kolonizacijom Marsa.

Kao prvi korak ka tom cilju SpaceX će pokušati da zamijeni sve svoje modele raketa (Falcon 9, Falcon Heavy i Dragon) novom snažnom raketom konceptnog naziva BFR (Big Fucking Rocket). Ona bi trebalo da omogući posjećivanje ISS-a, isporuku tereta u orbitu, ali i put na Mjesec ili Mars – sve u istom dizajnu rakete koji će uključivati najbolje od svih dotadašnjih modela.

Na Mars će SpaceX uputiti dvije misije samo s teretom do 2022., a već 2024. prema Crvenoj planeti trebalo bi da polete i prvi ljudi. No, vratimo se prije ove bajkovite budućnosti na Zemlju.

Ovdje Elon Musk već pokušava da riješi probleme saobraćanja autonomnim vozilima, tunelima i Hyperloopom, a danas je iznio i jednu novu ideju. Pomenuta raketa BFR trebalo bi da bude u stanju da u manje od jednog sata prevali put između bilo koja dva grada na svijetu, što bi je učinilo nasljednikom prekookeanskih aviona. Od Londona do Njujorka raketom bi se stizalo, na primjer, za samo 29 minuta (brzinom od 27.000 km/h).

Raketa BFR prema sadašnjem planu trebalo bi da bude visoka oko 106, a široka 9 metara, a imala bi mogućnost vertikalnog slijetanja i polijetanja bez previše odgode između letova. Iako je koncept još u teoriji, Musk se nada da će početi da radi na njemu u narednih šest do devet mjeseci.


 

Izvor: bug.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top