Muškarci se intezivnije bave  naukom jer precjenjuju svoje sposobnosti | Ekonomist

Muškarci se intezivnije bave  naukom jer precjenjuju svoje sposobnosti

Muškarci u mnogo većoj meri odlučuju da studiraju prirodne nauke zato što su skloni precjenjivanju svoje inteligencije, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Vašingtonu učestvovalo je 310 osoba različitog uzrasta, koje su nakon testa iz matematike imale zadatak da ocijene koliko su bile uspješne u rješavanju zadataka.

Rezultati su pokazali da su muškarci precijenili broj urađenih zadataka, dok su žene prilično precizno procijenile svoje aritmetičke veštine.

U oblasti nauka i tehnologije trenutno postoji veliki polni jaz uprkos tome što su brojni testovi u američkim osnovnim školama pokazali da su djevojčice u matematici bolje od dječaka, ističu naučnici.

“Iako je objektivnost poželjna prilikom procjenjivanja sopstvenih sposobnosti, u ovom slučaju pozitivna iluzija u vezi sa matematičkim sposobnostima mogla bi da bude vrlo korisna za žene”, navodi profesor Šejn Benč.

“Ona bi imala pozitivno dejstvo na žensko samopouzdanje čak i kada bi žene postigle niže rezultate od željenih, što bi kod njih razvilo želju za usavršavanjem matematičkih sposobnosti i njihovo obrazovno usmerenje dalje navelo ka prirodnim naukama”, zaključuje Benč.

izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top