Multitasking umanjuje produktivnost | Ekonomist

Multitasking umanjuje produktivnost

Multitasking umanjuje produktivnost za 40 posto, obavljajte jednu po jednu stvar.

Uprkos mišljenju da je obavljanje više stvari istovremeno (multitasking) u današnje vrijeme poželjna vještina – istraživanja su pokazala da ono zapravo snižava IQ, smanjuje kapacitet mozga i čak umanjuje produktivnost.

Umjesto multitaskanja, stručnjaci sada naglašavaju, koncentrišite se na obavljanje jedne po jedne stvari (singletasking). Kakva je situacija u praksi i stvarnom životu – jedna po jedna stvar ili više njih odjednom? Iako će mnogi ovo posljednje smatrati poželjnijim i praktičnijim, kako u privatnom, tako i u poslovnom svijetu – stručnjaci naglašavaju kako multitasking nije poželjan ni u jednom životnom području.

– Mozak ne može da radi na dvije strane istovremeno i ono što nekima izgleda kao efikasni multitasking, zapravo je pokušaj mozga da balansira između stvari koje istovremeno obavljate, pa se stalno prebacuje s jedne na drugu stranu – tvrdi Devora Zack, autorika knjige Singletasking: Get More Done – One Thing at a Time.

Dodaje kako upravo takav način rada umanjuje produktivnost za 40%, istovremeno smanjujući kapacitet mozga, piše Jutarnji list.

– Pažljivo obavljanje jedne po jedne stvari zasigurno će rezultirati većom produktivnošću. Zvuči paradoksalno, ali i brže i količinski ćete obaviti više dnevnih zadataka ukoliko se posvetite jednoj po jednoj stvari, tvrdi Zack.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top