Mugabe i prva dama – vakum pozicija | Ekonomist

Mugabe i prva dama – vakum pozicija

Saga zvana Mugabe i dalje se nastavlja. Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF dala je rok predsjedniku te države, Robertu Mugabeu kojeg je danas smijenila sa čela stranke, da do sjutra u podne podnese ostavku na mjestu prvog čovjeka te afričke države na kojem se nalazi već 37 godina.

Vladajuća ZANU-PF partija je najavila da će u protivnom započeti proceduru za smjenu Mugabea sa predsjedničke funkcije na sjednici zimbabveanskog zakonodavnog doma, koja je zakazana za utorak. Glavni organ partije, nazvan centralni komitet, najavio je da će smijeniti 93-godišnjeg Mugabea sa čela te stranke i započeti proces njegovog uklanjanja sa funkcije šefa države. Partija je takoše donijela odluku da će dugovječnog predsjednika na mjestu šefa stranke naslijediti Emerson Mnangva koji mu je inače bio zamjenik ali ga je Mugabe otpustio ovog mjeseca. Glasine govore da je to uradio usljed pritiska prve dame, Grejs Mugabe koja je imala jasan plan da naslijedi svog supruga. Nakon današnjeg zasijedanja delegata i sama prva dama je izbačena iz partije.

Inače, vojska te južnoafričke države je prije nekoliko dana stavila predsjednika u kućni pritvor. Sada slijede pregovori oko mirne tranzicije i primopredaje vlasti između Mugabea i Mnanagve, ali to neće biti lako iz više razloga. Predsjednik Mugabe se pristao sresti sa glavnim štabom vojske. I dok pregovori traju, nagađanja još više, na ulicama prijestonice Zimbabvea, Hararea, organizovane su masovne demonstracije na kojima se traži smjena i dolazak sa vlasti Mugabea. Statistike govore da se radi se o najvećim demonstracijama ikada organizovanim u ovoj afričkoj državi od obnove nezavsinsosti, kada je i Mugabe došao na vlast, 1980. godine. Pored demonstranata, i opozicija traži smjenu predsjednika

– Opoziv je jasan kao Sunce. Parlament Zimbabvea će definitivno početi proces opoziva Mugabe. Ukoliko Mugabe ne ode do utorka, 21. novembra, onda će proces opoziva biti izvjestan, kao što Sunce izlazi sa istoka – poručuje lider tamošnje opozicije Inosent Gonese.

Njegova, 37 godina duga, vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši kako želi smijeniti kriminalce koji ga okružuju. Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Mugabea, obilježenoj represijom opozicije i teškom ekonomskom krizom. Kao ekonomsko-socijalni pokazatelj uzima se činjenica da je približno 90 odsto aktivnog stanovništva nezaposleno. Šalje to lošu socijalnu sliku Zimbabvea u svijet.

Ime Mugabea, kao najdugovječnijeg predsjednika na svijetu ne može se pomenuti, a da se ne pomene ime Grejs Mugabe, kontraverzne prve dame koja je poznata po luksuznom načinu života. Njega su već prvog dana napustili najbliži saradnici, među kojima brojni aktivni vojnici ali veterani. Devet regionalnih ogranaka ZANU-PF pozvalo je na smjenu predsjednika. Njegova supruga Grejs je obavljala dužnost šefice Ženske lige njegove stranke i pored supruga donosila najbitnije odluke u zemlji, pa čak i one koje se odnose na represiju i kažnjavanje neistomišljenika. Predsjednik Mugabe i njegova supruga se sada nalaze u svojevrsnom vakuumu, a da li će kao iskusan državnički par uspjeti izaći iz ove, po njih, ne baš dobre situacije, odlučiće više faktora. Rasplet se ne očekuje skorije.

Komentariši

Top