Mudis povećao kreditni rejting Srbije sa B1 na B3 | Ekonomist

Mudis povećao kreditni rejting Srbije sa B1 na B3

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Mudis (Moody`s) povećala je kreditni rejting Srbije sa B1 na Ba3, uz stabilne izglede za dalje unaprjeđenje kreditnog rejtinga.

Osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Srbije su uspješno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije što je omogućilo smanjenje učešća javnog duga u BDP i sprovođenje strukturnih reformi koje su povećale sposobnost srpske privrede da odgovori na šokove i ubrzale ekonomski rast.

Pozitivni fiskalni trendovi su se odrazili na deficit opšte države koji je u 2016. godini iznosio 1,4 odsto BDP, daleko ispod cilja od 4 odsto BDP, kako je prvobitno planirano Zakonom o budžetu za 2016. godinu.

Republika Srbija je zabilježila realan privredni rast od 2,8 odsto u 2016. godini, što predstavlja najvišu stopu rasta u proteklih osam godina, navodi se u saopštenju Mudis agencije. Ovakvi trendovi nastaviće se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope privrednog rasta od 3,0 odsto i 3,3 odsto respektivno.

Jedan od glavnih faktora koji su uticali na poboljšanje kreditnog rejtinga je  uspješna fiskalna konsolidacija. Po prvi put od 2005. godine ostvaren je budžetski suficit, smanjen višegodišnji pritisak na rast javnog duga, koji je na kraju 2016. godine iznosio 74,0 odsto BDP.

Na bolje izvršenje budžeta uticao je i rast u naplati prihoda. Učešće prihoda opšte države u BDP u 2016. godini poraslo je na 44 odsto, što predstavlja najviši nivo od 2007. godine i ujedno je iznad prosjeka grupe zemalja sa istim kreditnim rejtingom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top