Može li Uber odoljeti potencijalnoj konkurenciji? | Ekonomist

Može li Uber odoljeti potencijalnoj konkurenciji?

Ove nedjelje, Blumberg Biznisvik je pisao o tome da je Gugl „udario“ na Uber – servis onlajn pozivanja taksija, i da planiraju da prednost izgrade na konceptu automobila sa utomatskim vozačem. Ni malo ne bi čudilo da se to i desi – gotovo neograničene mogućnosti zarade u oblasti proizvodnje sličnih vozila sa automatskim vozačem, lako mogu privući nekog od haj-tek konkurenata da se uključi u tržišnu utakmicu.

Iako se činilo da je Uber, bez obzira na „ratove“ koje vodi u mnogim zemljama, potpuno dominantna kompanija u svojoj oblasti, sada izgleda da je i dosta ranjiva.

Neke internet servisi, pogotovu oni koji se baziraju na povezivanje i komunikaciju, teško je istjerati iz naših života, čak i ako se pojave neki bolji od njih. Oni su u posjedu vaših fotografija, podataka, virtuelnog novca, osvojenih poena u onlajn igricama. Gubljenje navedenih stvari i inercija, čine da ostajete vjerni ovim servisima, bez obzira što se stalno rađaju novi i unapređeniji, konkurentski koncepti. Trebaće mnogo više od nekoliko novotarija, da bi se rodio neki, npr., ubica Instagrama ili Fejsbuka.

Ali, na žalost, situacija sa Uberom je drugačija. On nema tu socijalnu dimenziju. Za njega vas ne vezuju pohranjeni podaci, virtuelni prijatelji. Uber je, čini se, koncept uspjeha koji konkurencija može lako iskopirati.

Da, Uber ima i svoj lični šmek i brojne prednosti – armiju vozača i korisnika-pionira, aplikacije za jednostavno pozivanje taksija, uspio je da se, prema planu, probije u mnoge gradove. Ali, ako zagusti, nijedna od navedenih stvari neće zadržati korisnike da ne odu u konkurentsko jato. Bez „efekta socijalne mreže“,  teško je zamisliti da kupci jednog dana neće napustiti Uberov brod, ako kompanija ne oduševi inovacijama.

Međutim, ovo ne znači da je Uber osuđen na propast. Aplikacija pozivanja taksija onlajn je i dalje njihov adut, i dalje imaju dominantnu poziciju na tržištu, koja, i dalje, obećava veliku zaradu u budućnosti. Ali, ako još neko kreira sličan servis, ulaganje u njihove dionice može postati ravno kockanju. Međutim, primjena nekog od sljedećih savjeta, mogla bi učiniti da to toga ne dođe i da Uber zacementira postojeću poziciju u životima svojih korisnika:

  1. Podstaći vozače da rade ekskluzivno za Uber. Zapošljavanje za stalno vozača, koji se vode kao nezavisni ugovarači, moglo bi kompaniji donijeti brdo nevolja. Ali, svakako da postoje legalni, neformalni načini na koje se može povećati lojalnost vozača u okviru sistema Uber-a. Na primjer, korišćenjem tajne elektronske „knjige utisaka“ korisnika servisa, pokazalo se i u mnogim drugim oblastima, može podstaći osjećaj pripadnosti i povećati napore za sniženje troškova.
  2. Razvoj programa lojalnosti korisnika, po ugledu na avio-kompanije. Ako neko, recimo, često i u kontinuitetu koristi Uber, trebalo bi da ima bolju ponudu, bolje cijene, lakšu dostupnost najbolje ocijenjenih vozača.
  3. Biti više od socijalne mreže – Uber-ova carpool funkcija može biti veoma jak adut u rukama kompanije. U ovoj usluzi, korisnici se mogu naći u situaciji da zadnje sjedište auta dijele sa potpunim strancem – eto prilike za živu konverzaciju, interakciju, sklapanje prijateljstava, započinjanje poslovnih, pa čak i romantičnih veza. To može jako uticati na njihov pozitivan stav prema kompaniji. Jasno, neki ljudi vole da se voze u miru i bez riječi sa onima oko sebe, ali carpool ima veliki potencijal za kompaniju, ravan efektu društvenih mreža. Ako ne i bolji od njega.
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top