Može da padne promet, ali neće biti otkaza radnicima | Ekonomist

Može da padne promet, ali neće biti otkaza radnicima

Uvođenje neradne nedjelje u trgovini može inicijalno dovesti do određenog pada prometa u kraćem periodu, ocijenili su iz kompanije “Domaća trgovina”. U ovom trgovačkom lancu, u okviru kojeg posluju Aroma marketi i Konto diskonti, zbog neradne nedjelje očekuju smanjenje određenih operativnih troškova, jer će prodajni objekti raditi jedan dan manje u sedmici. Poručili su da zbog uvođenja neradne nedjelje neće otpuštati radnike, piše Pobjeda.

– Iz našeg iskustva možemo da kažemo da je navika potrošača da velike kupovine obavljaju vikendom. U tom kontekstu inicijalno se može očekivati određeni pad prometa, ali samo za kraći vremenski period. Vjerujemo da potrošači podržavaju ovaj koncept organizacije radnog vremena, tako da će i svoje potrebe za kupovinom prilagoditi novim uslovima – kazali su iz ovog trgovačkog lanca i dodali da izmjenama očekuju i smanjenje operativnih troškova, jer će prodavnice umjesto sedam, raditi šest dana sedmično.

Predstavnici “Domaće trgovine” saglasni su da treba da postoji balans između privatnog života i poslovnih obaveza.

– Shodno tome, podržavamo odluku Vlade i nadležnih institucija da se poboljša položaj radnika – rekli su.

Dodaju da poštuju sve propise o pravima radnika, što se odnosi i na slobodne dane.

– Svi naši zaposleni imaju zagarantovan slobodan dan sedmično, a u ,,Domaćoj trgovini”, zbog uvođenja neradne nedjelje, neće doći do otpuštanja, jer širimo prodajnu mrežu i imamo konstantnu potrebu za novim radnicima – poručili su iz ove kompanije i dodali da ih je sa inicijativom da se izmijene određeni segmenti zakona upoznala Privredna komora.

Kako su istakli, otvara se pitanje kako će se regulisati rad tržnih centara, kao i njihovih objekata koji imaju radno vrijeme od 24 časa, te rad prodajnih objekata tokom ljetnje i zimske turističke sezone, jer smatraju da tokom turističke sezone trgovine treba da rade i nedjeljom radi upotpunjavanja turističke ponude i potreba tržišta.

– Sa stanovišta zaposlenih u “Domaćoj trgovini”, bez obzira da li je sezona ili ne, slobodan dan u sedmici je zagarantovan tokom cijele godine – poručili su i istakli da je nakon usvajanja izmjena važno uspostavljanje mehanizma kontrole primjene zakona i pravilnika za sve jednako.

_______________________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top